Je hebt je aan de ander gehecht en na het einde van de relatie heb je tijd nodig om je te onthechten. Mensen hebben vaak twee keer de seizoenen (= 2 jaar) nodig voor het verwerkingsproces. Maar hoe kan het dan dat de ene ex binnen de kortste keren weer gelukkig lijkt, terwijl de ander nog verscheurd wordt door verdriet?
Fase 1 – Ontkenning
Het verlies van je relatie doet pijn terwijl je die pijn juist niet wilt voelen. Grote kans dat je je volledig op je werk stort, vaker met vrienden afspreekt; je agenda vult met allerlei afleidingen. Je doet alsof er niets aan de hand is. Praten over het einde van je relatie kan in deze fase moeilijk zijn. Dat maakt het namelijk echt. Bewust of onbewust stel je je verdriet uit. Het helpt echter maar tijdelijk. Want hoe meer je je verdriet uitstelt en de pijn negeert, hoe langer je nodig hebt om alles te verwerken en de draad weer op te pakken.
Er is geen ontkomen meer aan: de relatie is over. Je bent nu vooral boos. Je zou hem/haar de huid vol willen schelden, goed de waarheid willen zeggen. Of jij nu de relatie hebt verbroken of de ander: de kans bestaat dat je je slachtoffer van de situatie voelt. Dit is niet de toekomst die je zo lang voor je zag. Je boosheid komt voort uit een gevoel van machteloosheid. Niet goed wetend wat je met jezelf en met de situatie aan moet. Als je boosheid aanhoudt, weet dan dat daaronder verdriet zit dat eruit moet.
Boosheid en verdriet wisselen elkaar af. Je hebt nergens zin in en voelt je futloos. Het liefst blijf je de hele dag in bed liggen. De tranen blijven komen, of je wilt huilen maar dat lukt niet.
Fase 4 – Apathie
Je hebt de kracht niet om er voor anderen te zijn. Je emoties zijn heel vlak. Je kunt nergens enthousiast van worden. Je snapt niet hoe andere mensen zoveel plezier kunnen hebben.
Fase 5 – Dieptepunt
Je bent volledig de weg kwijt. Slechter dan dit kan niet. Je kunt je niet voorstellen ooit weer gelukkig te zijn.
Tijd voor jezelf / alleen zijn. Praten over wat er in je omgaat, wat De kans is groot dat jouw rouwproces qua tijdsverloop volledig afwijkt van je ex. Zo kun jij de hierboven beschreven fasen al doorlopen hebben en ben je nieuwe plannen aan het maken. Terwijl je ex nog midden in zijn/haar verdriet zit. Ook andersom is natuurlijk mogelijk. De tijd die mensen nodig hebben is namelijk heel persoonlijk. Wie is de verlater en wie wordt er verlaten? In hoeverre kun je met elkaar én met anderen over de scheiding praten? In welke mate nemen mensen tijd voor zichzelf en laten zij het verdriet echt toe? Allemaal factoren die bepalend zijn voor hoe snel de verwerkingsfasen doorlopen worden.
Fase 6 – Acceptatie
Er is berusting. Het komt nooit meer goed en je hebt daar vrede mee. Het is beter zo. Je begint je sterker te voelen en je denkt steeds minder aan je ex. Herinneringen aan hem/haar doen geen pijn meer.
Je krijgt weer steeds meer zin in het leven. Je sociale leven bloeit op en je pakt alles aan om lekker bezig te zijn. Niet als afleiding maar omdat je er oprecht zin in hebt en blij van wordt!
Je enthousiasme is aanstekelijk en je trekt mensen aan met dezelfde energie. Je hebt volop nieuwe plannen. Je bent klaar voor een nieuwe, gelukkige toekomst: met jezelf en wie weet met een nieuwe partner.
Geef een reactie