• Home
  • Echtscheiding voor ouders
  • Echtscheiding voor partners
  • Communicatie verbeteren
  • Familieconflicten
  • Blog

Mediation Effect

Begeleiding bij echtscheiding - Coaching bij verbeteren van communicatie - bemiddeling bij familieconflicten

5 conflictremmers voor fijnere gesprekken

5 conflictremmers voor fijnere gesprekken

13 februari 2018 by Richard van Leeuwen 2 Comments

Niemand is perfect en iedereen steekt weer anders in elkaar. Door deze verschillen in karakters en persoonlijkheden gebeurt het helaas nogal eens dat we ruzie of onenigheid krijgen. Dat hoort bij het leven, maar liever voorkomen we ruzies en conflicten natuurlijk.

In het onderstaande artikel lees je welke 5 conflictremmers zorgen voor betere communicatie tussen jou en je gesprekspartner en hoe het toepassen daarvan kan voorkomen dat een gesprek ontaardt in ruzie. 

1) Doe begripvolle uitspraken
Veel onenigheid ontstaat doordat de ander een opmerking volledig anders kan opvatten dan hoe jij hem bedoeld hebt.

De opmerking “Je hebt het druk hè.” kan belangstellend bedoeld zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat je zus veel tijd steekt in haar werk en omdat je bezorgd bent wil je laten merken dat je waardering hebt voor haar harde werken. Je zus vat jouw vraag echter op als een verwijt omdat ze eventjes minder tijd voor jou heeft. Ze reageert kortaf en geïrriteerd op je opmerking. Jij snapt haar vervolgens niet. Je wilde alleen maar aardig zijn en dan deze reactie…?

Haar interpretatie van jouw opmerking komt niet overeen met de intentie die jij had. Om die mismatch te voorkomen, kan het handig zijn om jouw opmerking in te leiden met een begripvolle uitspraak. Bijvoorbeeld:“Ik zie dat je de afgelopen weken druk bent met werk. Ik kan me voorstellen dat dat je veel energie kost. Heb je het de komende tijd nog zo druk?” De opbouw van jouw reactie is dan: beschrijven wat je ziet – begrip tonen – een belangstellende vraag stellen. Nu is jouw intentie veel duidelijker voor je zus. Wat volgt is een fijn gesprek in plaats van onbegrip en irritatie.

2) Blijf openstaan voor een andere zienswijze
Niemand praat graag met een persoon die volledig in de weerstand zit. Wat doe je zelf als een ander alleen maar bezig is jou van zijn gelijk te overtuigen? Als de ander dramt en/of commandeert zul je wel twee keer nadenken voordat je je openstelt voor zijn/haar gedachten. Voorkom dus dat jij zelf gaat commanderen of drammen. Dit werkt uiteindelijk alleen maar averechts. Blijf je in plaats daarvan openstellen voor de mening van de ander en stel daar open vragen over.
Dus niet: “Wat een onzin. Dat slaat nergens op. Jij moet maar eens goed nadenken over wat je zegt.” Maar wel: “Ik zie de dingen anders. Ik denk namelijk dat….. Hoe sta jij daar tegenover?”

3) Luister – vraag door – trek niet te snel conclusies – toon begrip
Ga bij voorkeur de dialoog aan. Een dialoog verschilt op een belangrijk punt van een discussie. Bij een discussie wil je de ander overtuigen. Je kunt daarin heel stellig je punt willen maken. Wat jij denkt en vindt staat dan voorop en je wilt het ongelijk van de ander sterk aantoonbaar maken.
Een dialoog is veel meer gericht op het stellen van vragen en je in de ander verplaatsen. Daarbij is het belangrijk dat je goed luistert naar de reactie van de ander en daar op doorvraagt. Bijvoorbeeld zo:
“Ik kan mij voorstellen dat het verliezen van je vorige baan moeilijk voor je was. Een uitkering, minder sociale contacten en weinig omhanden. Dat begrijp ik echt heel goed. Kun je je ook in mij verplaatsen? Ik had me zo verheugd op die vakantie met de hele familie. Begrijp je dat ik boos en teleurgesteld was dat de vakantie toen niet door kon gaan vanwege jouw situatie?” Zus reageert. Jij vervolgt: “Ja, ik zag ook echt dat het je veel deed dat we niet konden gaan. Kun je je voorstellen dat mijn vrouw het heel jammer vond dat je ook niet mee wilde als wij het voor je zouden betalen?”

4) Praat vanuit jezelf
Spreek altijd vanuit jouw eigen gevoel. De ander kan nooit zeggen dat jouw gevoel over een situatie niet klopt. Hoogstens kan jouw gesprekspartner andere gedachten dan jij over een situatie hebben en kan zijn gevoel daardoor verschillen van dat van jou. Praat vooral in de ik-vorm. Het gaat tenslotte om JOUW gevoel.

Dus niet: ”Jij moet niet zo hard schreeuwen tegen mij.”
Maar wel: “Ik krijg er een heel vervelend gevoel van als je zo tegen mij praat. Ik wil je dan ook vragen om je stem niet te verheffen zodat we het hier rustig met elkaar over kunnen hebben.

5) Blijf feitelijk en neutraal
Het is fijn als de ander zich kan herkennen in wat je vertelt. Dat voorkomt dat jullie langs elkaar heen praten. Door feitelijk en neutraal te vertellen hoe je een bepaalde situatie ervaart, verklein je de kans op een verhit gesprek.

Communicatie verbeteren, Familiebanden herstellen

Comments

  1. Vincent Rondwijk says

    19 december 2018 at 16:16

    Ik denk dat er veel onenigheid ontstaat doordat mensen verkeerde opvattingen hebben. Zelf probeer ik ook om te letten op mijn uitspraken, zodat ik mogelijke conflicten kan voorkomen. Zou ook graag een keer een mediation training willen doen.

    Beantwoorden
  2. Marie de Jonge says

    6 februari 2019 at 12:49

    Praten vanuit de ik-vorm heeft mij altijd erg geholpen om mijn gevoelens te uiten tijdens een conflict. Op deze manier laat je niks aan de interpretatie over, wat soms de grootste valkuil is. Luisteren naar een ander blijft daarnaast het belangrijkste.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, ik wil ook mijn geluk hervinden

Wil jij ook met Mediation Effect de basis leggen voor het hervinden van je geluk? Kies hieronder welke situatie op jou van toepassing is.

MfN-Mediator
Richard van Leeuwen
06-21138355

Mediation Effect . Hervinden van geluk bij echtscheidingen & familieconflicten