Goed communiceren is niet altijd even makkelijk. Mensen houden veel dingen voor zichzelf en/of hebben moeite om helder over te brengen wat zij graag willen of bedoelen. Dat werkt misverstanden in de hand die vervolgens weer kunnen leiden tot ruzies en/of conflicten. Dat wil natuurlijk niemand.
Ruzies en conflicten zijn regelmatig het gevolg van slecht communiceren. Daarom is het goed om te weten hoe het komt dat communicatie zo vaak mis gaat. In dit blog lees je 3 belangrijke redenen.
1) Verschil in werkelijkheid
De manier waaróp je naar een situatie kijkt, bepaalt wat jij ziet. Ieder van ons creëert daardoor zijn eigen beeld van de werkelijkheid. Met andere woorden: iedereen heeft zijn eigen waarheid. Hoe mensen kijken, wordt gevormd door:
- De normen, waarden en overtuigingen die zij in de opvoeding hebben meegekregen;
- Het milieu waarin ze zijn opgegroeid;
- De schoolloopbaan en/of de studierichting die zij hebben gekozen;
- De vriendenkring waarin ze zich begeven.
Al deze elementen hebben grote invloed op de persoon die jij bent en dus op de manier waarop je de wereld om je heen ervaart. Jouw werkelijkheid kan daardoor behoorlijk verschillen van de werkelijkheid van een vriend, je familie, je collega of je partner. Het is een belangrijke reden waarom mensen zo enorm van mening kunnen verschillen. En dan is het maar net de vraag in hoeverre je kunt accepteren dat de manier waarop de ander een situatie ervaart, volledig verschilt van jouw ‘waarheid’.
Tips:
- Stel het overbrengen van jouw mening/visie uit en laat eerst de ander vertellen.
- Stel je gesprekspartner veel vragen. Probeer te begrijpen hoe hij/zij tot deze gedachten komt en waarom hij/zij bepaalde keuzes maakt. Vraag vooral veel door.
- Toon oprechte interesse en probeer jezelf in de ander te verplaatsen. De kans is groot dat jouw gesprekspartner aanvoelt dat je hem/haar écht wilt begrijpen en daardoor ook (meer) openstaat voor jouw kijk op de situatie.
2) Weg van ons gevoel
We leven heel veel in ons hoofd en proberen daar de oplossingen te vinden voor de problemen die we in ons leven tegenkomen. De oplossingen voor onze grootste problemen zijn echter niet in ons hoofd te vinden. Voor oplossingen die ons echt helpen is het nodig om naar ons gevoel te gaan.
In onze jongste kinderjaren zijn we één en al gevoel. Zijn we puur. Onze hersenen zijn nog niet zo ver ontwikkeld en we ervaren de wereld uitsluitend door gebruik te maken van onze zintuigen. De indrukken en ervaringen die we als jonge kinderen opdoen zijn heel bepalend voor de manier waarop we ons als mens ontwikkelen en vormen. Positieve ervaringen helpen om een gezonde emotionele basis in ons zelf te leggen en van daaruit de wereld tegemoet te treden. Bij het opdoen van negatieve ervaringen ontwikkelen we overlevingsmechanismen –> manieren die we ons zelf aanleren om geen pijn gedaan te worden/niet gekwetst te worden. We bouwen het bekende muurtje om ons heen en gaan weg van ons gevoel. We voelen daardoor minder of geen pijn en ons doel lijkt bereikt.
Maar door dat opgebouwde muurtje, dat pantser om ons heen, laten we de mensen om ons heen ook minder toe in ons gevoel. Niet altijd omdat we dat niet willen, maar omdat we ons pure gevoel zover hebben weggestopt dat we er zelf ook nog maar moeilijk bij kunnen. En dat terwijl in contact zijn en blijven met ons gevoel enorm belangrijk is. Als we ons gevoel wegstoppen of wegdrukken gaat dit ons uiteindelijk in de weg zitten.
Niet in contact staan met ons eigen gevoel, maakt het ook moeilijk om echt verbinding te maken met je gesprekspartner. Juist door vanuit je gevoel te vertellen wat een situatie met je doet, maak je verbinding met de ander. Je stelt je dan kwetsbaar en open op. Dat maakt het voor de ander makkelijker om zich in jou in te leven.
3) Vrouwen denken anders dan mannen
Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van vrouwen anders werken dan die van mannen. Over het algemeen staan vrouwen dichterbij hun gevoel. Zij hebben vaak sterk de behoefte om hun gevoelens uit te drukken in woorden en kunnen daar met vriendinnen uren over praten. Mannen staan daarentegen van nature verder af van hun gevoel en zijn meer rationele denkers.
Bij probleemsituaties is het verschil tussen mannen en vrouwen goed zichtbaar. Waar mannen zo snel mogelijk op zoek gaan naar een oplossing, leeft bij vrouwen meer de behoefte om over het probleem te praten. Zij moeten eerst hun gedachten en gevoelens hebben geuit voordat ze zich op een oplossing kunnen richten.
Tips bij een probleemsituatie met het andere geslacht:
- Stel het overbrengen van jouw mening/visie uit en laat eerst de ander vertellen.
- Bespreek wat een ieder zijn behoefte is (probleem bespreken of direct een oplossing zoeken).
- Maak vervolgens samen bewust de keuze waar jullie voor willen gaan. Hierdoor wordt onnodige frustratie en/of onbegrip voorkomen en dat maakt de kans op ruzie of een conflict kleiner.
HERKEN jij de redenen waarom communicatie zo vaak mis gaat? Stuur me gerust een (persoonlijk) berichtje om je ervaringen met me te delen. Als coach en mediator van Mediation Effect begeleid ik jaarlijks vele mensen in het verbeteren van hun communicatie. Ga voor meer informatie naar: www.mediationeffect.nl of bel mij vrijblijvend om je vragen te stellen via 06 – 211 38 355.
Het is inderdaad belangrijk om te realiseren dat iedereen anders naar een situatie kijkt. Communicatie blijft dan soms lastig tussen twee personen. Vragen stellen doe ik zelf overigens ook veel. Zo begrijp je bepaalde beweegredenen een stuk beter.
Daar sluit ik mij helemaal bij aan Vincent!